top of page
  • Yazarın fotoğrafıErol Polat

Borsaya yeni başlayanlar için, ortamlarda satılacak bilgiler

Hisse yatırımı ile ilgili son yazım. Al-sat yaparak borsadan para kazanmanın zorluğuna değinmiştik. Hele şimdi Borsalar bu ara pek sevecen değil, özellikle “yan tahta” dediğimiz, hacmi düşük, spekülatif hisseler için durum daha da vahim.


Hisse senetlerine yatırım fonlarıyla yatırım yapmanın avantajı, hele ki yatırımı Foneria ile yapmanın faydası baki. Yani şu ara borsada para kazanmak zor ama yaz dönemi gelirken sahilde soğuk içeceğinizi içerken arkadaşlarınıza hava atacağınız, ortamlarda satılacak bilgiler paylaşacağım.


Bazı hayvan isimleriyle eşleşmiş yatırımcı tanımlarından başlayalım;


Balina: Büyük miktarda paraya sahip ve piyasayı önemli ölçüde etkileyebilecek yatırımcıları temsil eder. Balinalar genellikle hisse senedi piyasalarında uzun vadeli yatırımlar yaparlar ve portföylerinde çok çeşitli varlıklar bulundururlar yani olması gerekeni yaparlar, nitekim paralarını da bu sayede böyle büyütürler.


Geyik: Riskli yatırımlara yönelen ve hızlı kazanç peşinde koşan yatırımcıları temsil eder. Geyikler genellikle kısa vadeli yatırımlar yaparlar ve spekülasyon yapmaya meyillidirler. Bu bizim borsamızda önemli yer tutan bir kitle. Özellikle son 3 senedeki borsa yatırımcı sayısındaki inanılmaz artışı göğüsleyenler geyikler oldu.  


Tavşan: Korkak ve tedbirli yatırımcıları temsil eder. Tavşanlar genellikle riskten kaçınırlar ve düşük oynaklığı olan yatırımlara yönelirler. Borsa İstanbul’da sadece temettü yatırımı yapanların bu sınıfta olduğunu düşünüyorum.


Kaplumbağa: Çok uzun vadeli düşünen ve sabırlı yatırımcıları temsil eder. Kaplumbağalar genellikle portföylerini uzun yıllar boyunca tutarlar ve kısa vadeli dalgalanmalardan etkilenmezler. Bu da bana sevgili Mert Başaran’ı hatırlatıyor 😊


Domuz: Hırslı ve açgözlü yatırımcıları temsil eder. Domuzlar genellikle hızlı kazanç peşinde koşarlar ve yüksek riskli yatırımlara yönelirler. Özellikle kaldıraçlı pozisyonlara tutkun olan kitlenin mensuplarıdır, bir kazanınca iyi kazanırlar ama kaybedince de ana paralarından daha da fazla zarara girebilirler.


Tavuk: Küçük miktarda parayla yatırım yapan ve sabırlı olan yatırımcıları temsil eder. Tavuklar genellikle uzun vadeli yatırımlar yaparlar ve portföylerinin ortalama maliyetini kontrol altına almaya çalışırlar. Bu grubun en sık düştüğü hata maliyeti düşürmek için düşüş trendine girmiş hisseleri hala ellerinde tutmaya ve kaybeden bir pozisyona para yatırmaya devam etmeleridir.


Koyun: Bilgisi sınırlı, taklitçi ve kalabalıkla birlikte hareket eden yatırımcıları temsil eder. Koyunlar genellikle kendi araştırmalarını yapmadan popüler yatırımlara yönelirler ve bu nedenle piyasa dalgalanmalarından kolayca etkilenebilirler. Daha da kötüsü bu grup manipüle edilmeye açık olduğu için WhatsApp, Telegram, sosyal medya gruplarında yönlendirilirler. Bazı kötü niyetli insanlar size alın tavsiyesinde bulunduğunda birilerinin malını yüksek fiyattan sattırıyor olabilir.


Kurt: Piyasa trendlerine körü körüne uymak yerine bağımsız düşünebilen, öğrenmeye açık yatırımcılardır. En belirgin özellikleri sektördeki diğer yatırımcılar ve uzmanlarla iletişim kurarak bilgi ve deneyim alışverişi yaparlar.

Borsada yatırımcı tipleri ve ortamlarda satılacak bilgiler

Yukarıdakilere ek olarak bazı teknik formasyonlara da hayvan isimleri verilmiş;


Ayı: Ayı piyasası, fiyatların genel olarak düştüğü bir dönemleri temsil eder.


Boğa: Boğa piyasası, fiyatların genel olarak yükseldiği dönemleri temsil eder. Borsada ayılar ve boğalar her zaman mücadele halindedir, bazen ayılar bazen boğalar üstün gelir. Trendleri bir sene ve üstü düşünmek lazım. Bir aylık düşüş trend değişiminin işareti olmayabilir.


Siyah Kuğu: Nasıl siyah kuğular nadirse, bu formasyon da nadiren ve beklenmedik şekilde meydana gelen ve piyasaları önemli ölçüde etkileyen bir olayı temsil eder. Pandemi böyle bir olaydı.


Zıplayan Kedi: Fiyat grafiğinde ani ve kısa süreli bir yukarı veya aşağı hareketlenmeyle karakterize olan bir formasyondur. Bir çeşit tuzaktır, ölüme yaklaşmış insanların ölmeden önce son bir kez kendine gelmesi gibi…


Karga: Tersine dönüş sinyali veren bir formasyondur. Fiyat grafiğinde "V" şeklinde bir tersine dönüş görülür. Trendin bozulduğuna işaret eder. Eğer bu düşüş teyit edilirse ayı piyasası başlar.


Bir hayvanat bahçesinden daha çok hayvan var değil mi 😊 


Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.

Beğenin, paylaşın ve hep yatırımda kalın 🖖

69 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page