top of page
  • Yazarın fotoğrafıErol Polat

Türk borsa tarihinde çöküşler

“Hisse senetlerine yatırım yaparken her zaman bir strateji belirleyin ve planınıza uyun” Bir önceki yazının ana mesajı buydu.


Borsa ile ilgili toplamda 3 yazı yazmışım. Bu dördüncüsü, araya biraz zaman girdi...Geç kaldı, kongreler, yayınlar vs. derken istediğim kadar vakit ayıramadım. Sanırım birkaç tane daha yazacağım, çünkü hisse yatırımı son dönemdeki en popüler konulardan biri oldu. Özellikle de pandemi sonrası yaratılan likidite bolluğu sayesinde riskli enstrümanlara olan talep arttı. Kadınlar gün yaparken borsa konuşuyor, gençler otobüsle derse giderken hisse alıp satarak piyasayı yenmeye çalışıyor, sosyal medya hesaplarında çizgiler çiziliyor analizler yapılıyor, telegram gruplarında “tahtacı tanıdık” muhabbetleri dönüyor…


Siz soluklanın ve okumaya devam edin, acele etmeyin, iyi bir yatırımcı yolunda emin adımlarla ilerliyorsunuz.


Hisse senetlerine yatırım yapmadan önce biraz yakın tarihi hatırlamanın ilerisi için faydalı olduğuna inanıyorum. Çünkü son dönemde yaşadığımız “boğa” piyasası madalyonun sadece bir yüzü. Her aldığınızın kazandırdığı dönemler aslında son derece nadirdir.


Sizin için yakın Türk borsa tarihindeki birkaç çöküş anına kısaca değinmek istiyorum. Aşağıda bahsettiğim olayların endeks üstündeki etkisini ele aldım elbette bazı hisselerde bu düşüşler çok çok daha fazla gerçekleşmiştir.


1987 Borsa Çöküşü:

  • 19 Ekim 1987 tarihinde, ABD borsalarında yaşanan "Kara Pazartesi" olarak bilinen çöküş, dünya çapında bir domino etkisi yaratmış ve Türkiye borsasını da etkilemiştir.

  • BIST 100 endeksi (o zaman IMKB) bir hafta içinde %50'den fazla değer kaybetmiştir.

  • Yazının kapak fotoğrafı, bir brokerın, 1987 "kara pazartesi"de Wall Street'teki halini gösteriyor.


2001 Ekonomik Krizi:

  • 2001 yılında yaşanan ekonomik kriz, Türkiye borsasını da derinden etkilemiştir.

  • BIST 100 endeksi, yıl boyunca %70’ten fazla değer kaybetmiştir.


2008 Küresel Finans Krizi:

  • 2008 yılında ABD'de başlayan küresel finans krizi, tüm dünya borsalarını etkilemiştir.

  • BIST 100 endeksi, kriz döneminde %50'den fazla değer kaybetmiştir. Yani 2008 krizi teğet filan değil ortasında geçmiş bir krizdi.


2018 Döviz Krizi:

  • 2018 yılında yaşanan döviz krizi, Türkiye borsasını da derinden etkilemiştir.

  • BIST 100 endeksi, kriz döneminde %30'dan fazla değer kaybetmiştir.


Özetle borsa riskli bir mecra, çiziktirilen çizgiler, grafikler, teknik analizler vs. faydalı elbette ama hisse senedi yatırımı tahmin edemeyeceğiniz ve yönetmeyeceğiniz riskler de barındırır.


Eğer tüm paranızı hisse senetlerine yatırır ve yukarıdaki kriz dönemlerinden birine yakalanırsanız yaşayacağınız zararı çıkarmanız çok uzun sürebilir. Mesela %50 kaybınız olursa bu zararı çıkartabilmek için matematiksel olarak %100 kazanmanız gerekir. Zaman maliyetini ve alternatif maliyeti de hiç hesaba katmıyorum.


Bu nedenle riskinizi her zaman farklı varlık sınıflarına dağıtmanız son derece kritik.


Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.

Beğenin, paylaşın ve hep yatırımda kalın 🖖

55 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page